Napelemes rendszertelepítés: őrült roham, hosszabb átfutási idő

2022.09.22

 

A lakosság részére most a napelemes rendszer jelenti a megemelkedett rezsi előli menekülés egyetlen lehetőségét. Ezért rekord érdeklődésszámról számol be minden szakértő a megújulók piacán. De van ennyi alapanyag a piacon? Beszerezhető ennyi rendszer és telepíthető is ennyi háztartási méretű kiserőmű? Mire számíthat, aki most kezd bele a napelemes rendszertelepítés folyamatába?

 

Napelemes rendszertelepítés

A rezsiköltségek drasztikus emelkedése azt eredményezte, hogy az eddigi 8-10 éves rendszermegtérülés gyakorlatilag megfeleződött: vagyis a jelenlegi energiaárak mellett (nem számolva a jövőben várható áremelkedésekkel) körülbelül 5 év alatt megtérül a napelemes rendszerekre fordított befektetésünk. A hazai szakemberek úgy kalkulálnak, hogy már nemcsak egy nagyobb összegű villanyszámla, de körülbelül 8-10 ezer forintos áramköltség mellett is megéri a megújulóra való átállás. Ez eredményezi, hogy az elmúlt hónapban brutálisan megnőtt a háztartási méretű kiserőművek iránti érdeklődés, ez pedig több fronton is befolyásolhatja a piacot, valamint bosszúságot törhet a telepítés előtt álló leendő rendszertulajdonosok orra alá. Lássuk, mire számíthat az, aki most vág bele a telepítésbe.

 

Leterhelt telepítők, hosszabb válasz- és reakcióidő

A jelenlegi helyzet gyors döntésekre kényszerítette a lakosság nagy részét: aki előre menekülne, azok még idén háztartási méretű kiserőművet szeretnének, hiszen a megemelkedett rezsire kiadott összeget inkább a saját rendszerük felépítésére fordítanák. Csakhogy nem ők az egyetlenek a piacon, akik így gondolkodnak. Az ország minden pontjáról jelentős túlterheltségről számolnak be a telepítést végző cégek, van, ahol ötszörös-hatszorosára, de van, ahol a tizenkétszeresére nőtt az eddigi érdeklődés. A telepítők ezt a rohamot csak nehezen bírják, vagyis hosszabb válaszidőre, lassabb átfutásra kell számítanunk. De érdemes kitartónak lennünk, ha rendszerhez szeretnénk jutni, ugyanis a gyors kapcsolatfelvétel, a többszöri, kitartó, fogyasztói telefonálás most sikert, és vele együtt előbb elérhető napelemes rendszert jelenthet a telepítés előtt állók számára.

 

Okafogyottá váló támogatási rendszerek

Noha a 100 százalékos, vissza nem térítendő napelemes támogatás nyertesei még mindig a kiértesítésre várnak, több pályázó úgy döntött, nem vár tovább, és a támogatás lehetősége nélkül kezd inkább a telepítésbe. Ők ezzel igyekeznek minimalizálni az energiaárak növekedéséből elszenvedett kárt. Vagyis azok, akik már árajánlattal, illetve telepítő céggel is kapcsolatban állnak, nagyobb előnnyel indulnak most a piacon, mint azok, akik még csak most kérnek helyszíni felmérést.

 

Alapanyag fennakadások, ellátási problémák

Több szakember is úgy látja, a jelenleg érzékelt ellátási problémák az év vége felé egyre nagyobbak lehetnek. Már most tapasztalható, hogy egyes inverterek, valamint panelek beszerzési ideje megjósolhatatlan. Ezért fontos lehet, hogy kövessük a szakemberek tanácsait, és legyünk rugalmasak, ha a rendszerelemek márkájáról van szó. Döntsünk gyorsan, ha hasonló minőség és garancia mellett kiváltó terméket ajánlanak fel, mert ha nem fogadjuk el a gyorsabban beszerezhető eszközöket, akár hónapokig is várhatunk arra, hogy elkezdődhessen a napelemes rendszertelepítés.

 

Lassabb és nehezebben elérhető csatlakozási engedélyek

A hazai napelemes piacon a telepítés átlagos átfutási ideje 3 hónap. Vagyis az árajánlattól számítva ennyit kell várnunk arra, hogy a rendszerünk immár a saját tetőnkön termelje az áramot. Ez ma optimista becslésnek számít, ugyanis a termékek beszerzése akár 2-3 hónapot is igénybe vehet, sőt, az engedélyeztetési eljárás is hasonló időintervallummal járhat. Hiszen nemcsak a telepítők, a szolgáltató is leterhelt, a benyújtott engedélyek száma jelentősen megugrott, ez pedig lassítja az engedélyeztetési folyamatokat. Ráadásul bizonyos megyékben, településeken az áramhálózati rendszer sem elég felkészült a nagy mennyiségű napelemes rendszer csatlakoztatására. Ezért ezekben a megyékben vagy településeken további csúszásokkal számolhatunk. Ezekről a tényezőkről érdemes előre, a napelemes rendszertelepítés előtt tájékozódnunk akár a telepítést végző cég szakembereinél, akár az illetékes áramszolgáltatónál.

 

A cikk szerzője Best Solar Kft., a napelemes szektor meghatározó szereplője, amely nemcsak a lakossági, de a vállalati piacon is rendkívüli tapasztalatra és szakértelemre tett szert.

/ingatlan.com/

További írásaink megteintése »

HIRDETÉSFIGYELÉS:

Adja meg e-mail címét, és mi értesítjük ha a beállított keresési feltételeknek megfelelő ingatlan kerül adatbázisunkba

Ár (millió Ft):

Alapterület (㎡):

Szobák száma (db):