Felújítás eladás előtt? Igen vagy nem?

2022.03.28

Mielőtt eladásra kínáljuk lakásunkat nem árt mérlegelni, hogy előtte szükséges-e felújításokat végeznünk. A lakástulajdonosok többsége úgy gondolja, hogy jobban megtérül az ingatlanuk ára, ha felújításokat hajtanak végre. Ám sok esetben sajnos nem átgondoltan vágnak bele, így a belefektetett energia és pénz is kárba vész. Érdemes tisztázni ilyenkor, hogy a renoválás alatt mit értünk, hiszen felújítás és felújítás között is bőven akadnak eltérések. Nem mindegy, hogy csak egy tisztasági festést végzünk el vagy éppen falakat bontunk ki.

Amikkel fontos tisztában lennünk

Mielőtt jobban belemennénk a témába, fontosnak tartjuk leszögezni, hogy nem kőbe vésett, hogy ingatlanunk felújítás után biztosan minden elköltött forintunkat visszahozza. Senki ne ringassa magát abban a tévhitben, hogy minél többet költekezik annál többet fog kapni az ingatlanjáért. Sok estben inkább „a kevesebb néha több” mondás érvényesül.

Kinek szeretnénk eladni?

Az ingatlanvétel előtt álló személyek vásárlási szándékai eltérhetnek. Ezek az eltérések befolyásolhatják azon döntésünket, hogy mennyire érdemes eladni kívánt ingatlanunkat felújításnak kitenni. Ha ragaszkodunk a felújításhoz, akkor érdemes figyelembe venni, hogy mennyire elégítik majd ki a vevő igényeit. Tehát mindenekelőtt érdemes eldöntenünk, hogy kinek szánjuk ingatlanunkat.

  • Ha fiataloknak vagy éppen már gyerekes családoknak szeretnénk értékesíteni ingatlanunkat, akkor felesleges nagyobb kiadásokba bocsátkoznunk. Bőven elég csak egy tisztasági festést elvégeznünk, hiszen ők valószínűleg számolnak a felújítással járó költségekkel és pontosan ezért az alacsonyabb áron elérhető, felújításra váró lakásokat részesítik előnybe.
  • Akadnak olyan vevők is, akik számára fontos a kényelem és pontosan emiatt inkább fizetnek többet a vételkor, hogy egy olyan ingatlan kerüljön a tulajdonokba, ahová csak a személyes dolgaikkal kell érkezniük. Ha nekik szeretnénk értékesíteni ingatlanunkat, akkor célszerű modernebbé, otthonosabbá alakítanunk. Itt már egy jelentősebb összegű felújításról beszélünk, ahol fontos, hogy teljeskörű legyen.
  • Amennyiben olyan személynek szeretnéd az ingatlanodat eladni, aki befektetési céllal vásárolná meg, akkor is bőven elég egy tisztasági festést elvégezned.

„Alap” felújítások, amiket érdemes lehet elvégezni

Először is érdemes szakértővel egyeztetni, hogy milyen szintű költségeket igényelne előreláthatólag a felújításunk.
Amennyiben a villany-, vízvezeték, esetleg a fűtőtest elavult, akkor ezek korszerűsítésével mindenképpen érdemes számolnunk, mielőtt eladásra kínálnánk az ingatlanunkat, ugyanis az ingatlanok energetikai besorolása egyre fontosabb szempont ingatlanvételkor.
Nem árt kalkulálnunk egy tisztasági festéssel is. Ügyeljünk arra, hogy inkább világosabb színeket használjunk, így optikailag nagyobb tereket kaphatunk.

Felújítás megtérülése

A szakértővel történő előzetes megbeszélés után összefogóbb képet kaphatunk, hogy pontosan milyen felújításokat szükséges elvégeznünk, illetve hogy milyen költségekkel kell számolnunk.
Amennyiben a látványfelújításon felül további felújítási munkálatokat szeretnénk végezni, akkor fontos kalkulálnunk azzal is, hogy nem minden kiadásunk fog megtérülni az ingatlan eladásakor.

Érvek, ellenérvek

Érvek, amelyek a felújítás mellett szólnak:

- Abban az esetben, ha igényeljük az otthonfelújítási támogatást, maximum 3 millió forint az elérhető extra nyereségünk.
- Azokban a városokban, ahol magasabb a négyzetméter ár, ott a felújított lakásokra nagyobb a kereslet.
- Akadnak olyan esetek, amikor könnyebben és kevesebb idő alatt tudjuk értékesíteni a felújított ingatlant.

A felújítás ellen szóló érvek:

- Időigényes, ráadásul sok szakember nem végez megfelelő minőségű munkát.
- Nincs rá garancia, hogy megtérül a belefektetett pénzünk, ugyanis sok esetben nem lehet annyival többért eladni az ingatlant.
- Amennyiben ingatlanunk a felújítás után eléri az átlagnál magasabb árat, nehezebben lesz értékesíthető.

Összegzés

Általánosságban elmondható, hogy egy jó állapotban lévő lakás nagyobb eséllyel talál új tulajdonosra, hiszen fontos, hogy milyen a vevő első benyomása az ingatlanról. Ám ehhez nem feltétlen szükséges brutális összegű kiadásokba bocsátkoznunk, bőven elég egy tisztasági festés. Már ilyen kisebb dologgal is elérhetjük, hogy a potenciális vevőnk az első látogatás után ne veszítse el az ingatlan iránti érdeklődését. Ráadásul így az eladó számára sem keletkeznek olyan költségek, amik nem térülnek meg.

További írásaink megteintése »

HIRDETÉSFIGYELÉS:

Adja meg e-mail címét, és mi értesítjük ha a beállított keresési feltételeknek megfelelő ingatlan kerül adatbázisunkba

Ár (millió Ft):

Alapterület (㎡):

Szobák száma (db):